27 listopada 2020 roku mieliśmy zaszczyt poprowadzić panel o rolnictwie zrównoważonym na konferencji zorganizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Temat naszego wystąpienia „Ziemniak – dobry dla nas i dla planety. Zrównoważone rolnictwo jako ważny element ochrony środowiska w dobie zmian klimatycznych” musiał zainteresować słuchaczy ponieważ otrzymaliśmy kilka interesujących pytań drogą mailową.
Poniżej prezentujemy krótkie podsumowanie.
Czym jest rolnictwo zrównoważone
Najlepszą definicję przedstawia Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”:
Rolnictwem zrównoważonym nazywamy efektywną produkcję bezpiecznej, wysokiej jakości żywności w sposób chroniący, a także poprawiający stan środowiska naturalnego, socjalne i ekonomiczne warunki bytu rolnika i zatrudnionych w gospodarstwie pracowników, jak też lokalnych społeczności.
Podstawowe zasady rolnictwa zrównoważonego
- Dążenie do stabilności finansowej gospodarstwa
- Monitorowanie stanu gleby i poprawa jej produktywności poprzez regularne analizy gleby, zróżnicowane zmianowanie
- Nawożenie zgodne z opracowanym planem nawozowym
- Optymalne zarządzanie zasobami gospodarstwa – woda, inwentarz, redukcja zabiegów agrotechnicznych
- Dbanie o dobrostan zwierząt
- Wspieranie lokalnych społeczności oraz inicjatyw, dbanie o pracowników
Rolnictwo zrównoważone a ekologiczne
Chociaż obydwa podejścia ukierunkowane są na ochronę środowiska to w rolnictwie zrównoważonym dopuszcza się stosowanie chemii – zarówno środków ochrony roślin jak i nawozów. Kluczowa jest optymalizacja dawki, termin zabiegu. Rolnictwo ekologiczne całkowicie rezygnuje z stosowania chemii.
Cyfryzacja – jak pomaga?
- Redukcja strat i kosztów operacyjnych
- Wsparcie podejścia proekologicznego
- Zwiększenie plonów, wzrost jakości produktów
- Minimalizacja nakładów pracy
- Wymiana informacji między podmiotami zaangażowanymi w produkcję rolna
- Wspomaganie podejmowania decyzji
- Kontrola pracy gospodarstwa, lepsza organizacja pracy